Is uw kind Social Media Proof?
Onze kinderen maken massaal gebruik van Social Media, de statistieken zijn hier overduidelijk in. Twee jaar geleden lag de gemiddelde leeftijd waarop kinderen hun eerste stappen op Social Media zetten, nog tussen 12 en 16 jaar. Inmiddels ligt de gemiddelde leeftijd tussen 8 en 12 jaar. Op school maken kinderen kennis met internet als medium voor informatievergaring en bron van kennis. Via hun mobiel krijgen ze toegang tot muziek, video en entertainment en leiden hier hun sociale leven. WhatsApp, Instagram en Snapchat vormen volledig natuurlijke communicatiemiddelen voor deze generatie. Omdat Social Media een steeds grotere rol nog gaan spelen naarmate kinderen ouder worden, is goede voorlichting en begeleiding belangrijk.
Aan de orde van de dag is met name de kwetsbaarheid van kinderen in deze digitale, virale wereld. Berichten waarin Social Media in één adem worden genoemd met Pesten, Loverboys, Gameverslaving, Treitervloggers, Manipulatie, Terrorisme en Misbruik zijn allang niet meer incidenteel helaas. Vanuit mijn Coaching praktijk, hoor ik al jaren geluiden van verontruste ouders over internet gerelateerde problematiek van kinderen met soms grote impact op het gezin.
Ik wil bewustzijn creëren over de sociale media platformen die er zijn en hoe zij aansluiten bij de belevingswereld van kinderen. Welke rol zij daarin spelen, op welke behoeften wordt ingespeeld. Niet alleen ouders zijn een belangrijke doelgroep. Ook grootouders, oppasouders, overblijfouders, naschoolse opvang, verenigingsleven, docenten en trainers spelen een grote rol in een veilig en positief gebruik van Social Media.